Hydrotermalskorstein-bakeovn

Fornax panaria hydrothermica

Hybridens funksjon: Pizza- og brødbaking, annen matlaging f.eks gryteretter.

Materialer: Murtegl, kalkmørtel, pizzaovn-innsats

Hydrotermiske skorsteiner – livets varme kilder på havets bunn.

De ser ut som rykende "piper" og slipper ut varmt, mineralrikt vann som kan være over 300 grader. Skorsteinene dannes når havvann presses ned i jordskorpa, varmes opp av magma og presses ut igjen.

En gruppe skorsteiner kalles Den tapte byen. Miljøet omkring skorsteinene regnes som undersjøiske oaser. Livsgrunnlaget i dette dyphavs økosystemet dannes av varme, kjemi og mikroorganismer. Livsformene her er helt unike og det finnes ikke noe lignende sted på jorda. Artene overlever helt uten sollys og flere av dem kan lage sitt eget lys gjennom en kjemisk reaksjon inni kroppen som kalles bioluminesens.

De første hydrotermiske skorsteinene har vært en del av jordens indre prosesser nesten helt siden planeten ble dannet. Dette vet vi fordi de eldste bevarte sporene av hav- og havbunnsbergarter er ca. 3,8 milliarder år gamle. Mange forskere mener slike miljøer kan ha vært stedet der de første livsformene oppsto, drevet av kjemisk energi i stedet for fotosyntese.

Formgivning: Elin T. Sørensen og Mads Pålsrud.

Muring: Fredrik Hansen, Murermester Hansen og Henriksen AS.

Hvordan bruke bakeovnen

Ved

Det er anbefalt å ta med egen ved. Dersom det finnes ved i Skien videregående skoles hage kan denne brukes. Denne finnes i et vedskur.

Bruk helst ved av bjørk eller andre løvtrær. Ikke bruk furu da dette kan sote til ovnen.

Utstyr

For å låne bakeverktøy til ovnen, ta kontakt i god tid med Guri Danielsen ved Skien vgs. Det finnes bakespade, metallkost, med mer.

guri.danielsen@telemarkfylke.no

Fyring

Det tar 1,5-2 timer å fyre opp ovnen på Klosterøya.

1. Åpne spjellet over døra. Dette gjøres med en metallpinne som du får låne, eller ved å bruke en pinne e.l.

2. Til opptenning brukes never eller treull. Start med 3-4 små vedskiver/pinner på midten av “gulvet”. Hold døren på gløtt.

3. Legg på mer ved etter ca 20 minutter. Lukk døra og la det trekke fra det lille hullet på midten av døra, eller den luka på bunnen. Legg på mer ved etter hvert som det brenner opp.

4. Ved 100-150 grader begynner kuplen å lysne fra taket og nede

5. Mot slutten kan du fyre litt hardere. For å steke pizza kan temperaturen med fordel være helt på maks: 350 grader eller mer. Brød kan stekes på 230-250 grader.

6. Når ovnen er helt lys innvendig, er den ferdig oppvarmet. Børste kull og glør ut til siden av ovnen. Skal du steke mange pizzaer, legg på noen tynne vedskier rundt kanten.

7. Vent i 10-15 minutter slik at pizzaen ikke blir svidd der som bålet var på midten av gulvet.

8. Bak og nyt!